Teljes körű könyvelés
Könyvvizsgálat
Adótanácsadás
Jogi képviselet


Hírek

Számlázó program használatának bejelentése 2014.11.15-ig !

Kedves Ügyfelünk,

Szeretnék tájékoztatni minden Kedves Ügyfelünket, hogy 2014.november 15-ig az Adóhatóság felé kötelező bejelentést tenniük azoknak a vállalkozásoknak, akik számlázó programot használnak, melyben le kell jelenteni:

Bővebben...:

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Figyelem!
Azon cégeknek, melyek  élelmiszer termeléssel ill.  forgalmazással foglalkoznak ( tipikusan: közért, kisbolt, pékség,  vendéglátó egységek…), a 2012.05.01-i rendelet szerint  élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük.  Ehhez bevallás is tartozik,  melynek határidejét az eredeti 05.31. helyett  kitolták  06.30.-ra.
Ha az Ön vállalkozása érintett a kérdésben , forduljon hozzánk, ill. kapcsolattartó könyvelőjéhez !

Adókedvezmény : Látvány -csapatsport támogatása

A lényege,  nagyon leegyszerűsítve:  2011-től Adóalapot és Adót is csökkenthet egy társaság,

Bővebben...:

Adókedvezmény - Előadóművészet támogatása

2010-től a Társasági adó alá tartozó cégek  bizonyos  előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén a nekik utalt összeg 100%-át azAdóalapjukból és az Adójukból is levonhatják,

azzal a feltétellel, hogy az enélkül számított adójuknak legfeljebb a 70%-át viheti el ez ( és más ) kedvezmény együttesen.

Így nagyon jelentős összegű adót, összességében is jelentős pénzt tudnak megtakarítani, mivel a támogatás + az adó együttesen is  kevesebb, mint támogatás nélkül csak a társasági adó. Az ügyletnek talán a legértékesebb hozadéka , hogy  a következő évre az APEH által kivetésre kerülő adóelőleg is jóval kevesebb lesz , lévén az a véglegesen bevallott adóból származik. ( Figyelem : ez a tárgyévi adóelőlgeket nem tudja csökkenteni, csak a következő évit ! )

Szinte minden adókedvezménynek vannak feltételei és korlátai:  A Támogatóra vonatkozóan a 70%-os korlátot fent már érintettük, a Támogatott szervezetre azonban szigorúbb előírások vannak, ezek közül a legfontosabbak:

- Támogatott regisztráltatta magát  a  FEMI-nél ( a Film- és Előadó-művészeti Iroda  )

- Művészei tevékenységet végez, de úgy hogy JEGYBEVÉTELT REALIZÁL

- A saját jegybevételének80%-át fogadhatja el támogatásként ( ekkora részről jogosult az adókedvezményre is jogosító igazolás kiadására, felette nem ! )

 

Amennyiben  az a  helyzet állna elő, hogy vállalkozása kevésbé lesz nyereséges, mint ahogy kalkulálta, és közben nagyobb összegű támogatást adott, mint amit igénybe vehet, akkor lehetősége van az adókedvezményét a további 3 adóévben tetszőleges arányban megosztania, így nem vész el az elutalt összeg !

 

Figyelmét köszönjük, ha további  kérdése van, forduljon hozzánk bátran!

 

J.Schmidt és  J.Szimon KFT

 
© J. Schmidt és J. Szimon pénzügyi és jogi tanácsadó Kft.