Adókedvezmény - Előadóművészet támogatása

2010-től a Társasági adó alá tartozó cégek bizonyos előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén a nekik utalt összeg 100%-át azAdóalapjukból és az Adójukból is levonhatják,

azzal a feltétellel, hogy az enélkül számított adójuknak legfeljebb a 70%-át viheti el ez ( és más ) kedvezmény együttesen.

Így nagyon jelentős összegű adót, összességében is jelentős pénzt tudnak megtakarítani, mivel a támogatás + az adó együttesen is kevesebb, mint támogatás nélkül csak a társasági adó. Az ügyletnek talán a legértékesebb hozadéka , hogy a következő évre az APEH által kivetésre kerülő adóelőleg is jóval kevesebb lesz , lévén az a véglegesen bevallott adóból származik. ( Figyelem : ez a tárgyévi adóelőlgeket nem tudja csökkenteni, csak a következő évit ! )

Szinte minden adókedvezménynek vannak feltételei és korlátai: A Támogatóra vonatkozóan a 70%-os korlátot fent már érintettük, a Támogatott szervezetre azonban szigorúbb előírások vannak, ezek közül a legfontosabbak:

- Támogatott regisztráltatta magát a FEMI-nél ( a Film- és Előadó-művészeti Iroda )

- Művészei tevékenységet végez, de úgy hogy JEGYBEVÉTELT REALIZÁL

- A saját jegybevételének80%-át fogadhatja el támogatásként ( ekkora részről jogosult az adókedvezményre is jogosító igazolás kiadására, felette nem ! )

 

Amennyiben az a helyzet állna elő, hogy vállalkozása kevésbé lesz nyereséges, mint ahogy kalkulálta, és közben nagyobb összegű támogatást adott, mint amit igénybe vehet, akkor lehetősége van az adókedvezményét a további 3 adóévben tetszőleges arányban megosztania, így nem vész el az elutalt összeg !

 

Figyelmét köszönjük, ha további kérdése van, forduljon hozzánk bátran!

 

J.Schmidt és J.Szimon KFT